Presentatie vaardigheden

Presentatie vaardigheden

Ontspannen en zelfverzekerd een presentatie houden, ziet er heel gemakkelijk uit. Maar iedereen die wel eens voor een groep mensen heeft gestaan, weet dat de werkelijkheid anders is. Overtuigend presenteren vergt een goede voorbereiding.

2xCeed weet hoe je jouw publiek geboeid houdt. In een zaal, tijdens een vergadering of brainstormsessie of via een scherm. Wij werken samen met specialisten in presentatietechnieken. Wij zorgen ervoor dat je jouw sterke punten optimaal benut en je optimaal gebruik maakt van de commerciële kansen die in jouw presentatie een platform krijgen. Zo komt jouw verhaal vlekkeloos voor het voetlicht. Helder, sterk en vol overtuiging.

Ontspannen en overtuigend spreken voor kleine en grote groepen.

Hoe bereid je een goede presentatie voor?

De voorbereiding voor een onderhoudende en effectieve presentatie is te verdelen in een aantal stappen. We zetten ze voor je op een rijtje. Verderop werken we deze stappen uit.

  • Kies je onderwerp
  • Analyseer je publiek
  • Pas je PowerPoint aan (of laat ’m weg!)
  • Zorg voor interactie
  • Uitsmijter: wat nemen we mee?

Kies je onderwerp

Je bent vast dolenthousiast over jouw onderwerp en weet er werkelijk álles van af. Nu is jouw moment gekomen om elk detail te delen met je toehoorders. Toch? Nee, doe dat niet. Baken je verhaal grondig af. Kies een krachtige inleiding waarmee je je publiek je verhaal in trekt. Kom vervolgens tot de kern van je betoog en sluit af met een knallende uitsmijter (zie verderop).

Analyseer je publiek

Bedenk goed wie je doelgroep is, wanneer je je voorbereidt op je presentatie. Zijn ze net zo ingevoerd in het onderwerp als jij, of hebben ze meer context nodig? Voor welke uitdagingen staat je publiek en hoe kun jij ze daarbij helpen? Hoe blijft je boodschap het beste hangen bij deze groep toehoorders?

Pas je PowerPoint aan (of laat ’m weg!)

Een PowerPoint presentatie is veelgebruikt en kan handig zijn om je verhaal te ondersteunen. Zorg ervoor dat JIJ het verhaal blijft vertellen. Gebruik de slides hooguit om de belangrijkste punten op een rijtje te zetten. Houd je verhaal ook eens zonder scherm, zodat alle aandacht volledig is gericht op jouw woorden. Spannend, maar vaak heel sterk.

Zorg voor interactie

Maak werkelijk oogcontact met mensen, zet je stemgeluid effectief in en gebruik je lichaamshouding voor meer overtuigingskracht. Hoe doe je dat? Volg onze training Presentatietechnieken  Praat altijd in de richting van je publiek. Stel zelf ook vragen. Laat mensen meedenken en kom samen tot een eerste stap richting een oplossing voor het probleem dat je behandelt in je betoog.

Uitsmijter: wat nemen we mee?

Maak je verhaal rond door terug te komen op het belangrijkste punt van je betoog aan het begin van je presentatie. Geef je kernpunt impact en zorg ervoor dat het blijft hangen bij je publiek. Hoe je dat alles doet? 2xCeed helpt je daar graag bij.

Training Presentatietechnieken

De ene presentatie is de andere niet. Een groot publiek vraagt een andere voorbereiding dan een kleine groep investeerders. Kun je extra hulp gebruiken, zodat jij straks kunt shinen tijdens je presentatie? Bekijk dan onze training Presentatietechnieken.

Meer weten over presenteren

Wil jij weten hoe 2xCeed jou kan helpen met het verbeteren van je presentatievaardigheden? Of heb je vragen over onze andere marketing trainingen? Neem dan contact op met ons en vul onderstaand formulier in, of bel 085 – 483 11 11.

Neem contact met ons op