Ga naar de inhoud
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Gebruik van
videocontent

14 maart 2022
Gebruik van videocontent | 2xCeed Marketeers on Demand

Maar hoe weet je nou wat voor soort videocontent jouw bedrijf specifiek nodig heeft?

Eigenlijk kun je er niet meer omheen, het gebruik van videocontent heeft een hele belangrijke plaats ingenomen binnen de wereld van online marketing. Video’s worden beter en langer bekeken dan geschreven content. Ook worden zij significant vaker gedeeld op Social Media kanalen en krijgen vaak voorrang in het algoritme. Het is niet voor niets dat heel veel organisaties veel budget steken in videocontent. Maar misschien heeft jouw bedrijf niet voldoende budget om bijvoorbeeld een professionele bedrijfsfilm te laten maken. Nu kun je natuurlijk een camera aanschaffen en zelf video’s gaan maken. Maar waar begin je? Wat voor apparatuur heb je bijvoorbeeld nodig om zelf professionele videocontent te maken? In dit artikel vertellen wij je hier graag alles over.

Wat voor soort videocamera

Hiervoor heb je eigenlijk drie opties. Om te kijken of het zelf maken van videocontent iets voor jou is, kun je gebruik maken van je smartphone. Smartphones hebben tegenwoordig behoorlijk goede camera’s, maar je zult het verschil zeker zien als je het resultaat vergelijkt met een professionele camera. Een andere optie is dan ook het gebruik van een spiegelreflexcamera (DSLR). Deze worden gebruikt voor fotografie maar door de jaren heen zijn de DSLR-camera’s steeds vaker voorzien van een filmfunctie, waarmee je echt prachtige video’s kunt maken. Wel ben je vaak gelimiteerd tot het filmen in Full HD, wat tegenwoordig de minimale standaard is. Tot slot zijn er de digitale videocamera’s. Nu zijn natuurlijk alle camera’s met een batterij en een scherm digitaal. Het verschil zit hem met name in de sensor, een DSLR-camera heeft een spiegelreflex ‘sensor’, terwijl een digitale camera een digitale sensor heeft. Hierdoor kunnen deze camera’s in 4K (UHD) of hoger filmen.

Welke lens

Je kunt natuurlijk filmen met de standaard lens op jouw videocamera of DSLR-camera, maar voor meer kwaliteit en het filmen van specifieke beelden raden wij het gebruik van een extra lens aan. Let wel goed op, bij het kopen van een lens zijn er veel verschillende merken met allemaal een andere lensbevestiging (mount). Dus voordat je tot aanschaf van een lens overgaat, altijd even goed checken of jouw camera body dezelfde mount heeft als je lens.

Geheugenopslag

Wij raden aan om een SD kaart aan te schaffen met 64-128 GB geheugen en een read and write van minimaal 110 mb/s. Voor de meeste camera’s is dit snel genoeg en heeft je SD kaart voldoende geheugen om urenlang te kunnen filmen.

Gebruik van audio

De toepassing van goede audio is erg belangrijk voor een video opname. Goed geluid is van enorme toegevoegde waarde voor een videoproductie, terwijl slecht geluid een mooie video echt kan breken. Een videocamera heeft vaak een ingebouwde microfoon. Deze zijn over het algemeen kwalitatief niet heel erg goed, maar kun je zeker eens gebruiken om te kijken of het voor jouw video voldoende is en bespaart je natuurlijk geld voor de aanschaf van een externe microfoon. Als je ervoor kiest om het geluid los op te nemen, gebruik dan een richtmicrofoon of, als juist spraak heel belangrijk is in je video, een clip- of speldmicrofoon.

Een clip- of speldmicrofoon filtert de omgevingsgeluiden en laat alleen de gesproken stem duidelijk horen. Verder kun je nog kiezen voor bijvoorbeeld het Wireless GO microfoonsysteem van het merk RODE. Dit systeem is geschikt voor eigenlijk alle disciplines qua audio. Als je jezelf niet wil beperken in je mogelijkheden, raden wij je het gebruik van dit microfoonsysteem aan.

Belichting

Voor een professionele uitstraling van je video, is licht belangrijk om ook even bij stil te staan. Er zijn ontzettend veel soorten lampen voor belichting te koop, samen met al even veel verschillende toepassingen. Je kunt werken met bijvoorbeeld Softbox Studiolampen. Deze werken prima voor het maken van videocontent en zijn relatief voordelig in aanschaf. Voor bijvoorbeeld meer professionele bedrijfsfilms, wordt er vaak gebruikt gemaakt van driepuntsbelichting d.m.v. drie ledlampen op statief. Hiermee kun je zeer goed de sfeer van je opname bepalen. Door op deze manier met licht te spelen, krijgt je video haast een filmische kwaliteit.

Statief

Een driepootstatief (ook wel Tripod genoemd) is niet direct nodig om te kunnen filmen maar maakt het wel een stuk makkelijker. Een Tripod is het meest populaire type statief en zorgt ervoor dat je video’s schokvrij en haarscherp zullen zijn.

ND filter

ND filters (neutral density) zijn een optioneel item om mee te filmen, maar kunnen wel heel handig zijn. Een ND filter kun je zien als een zonnebril voor je lens en reduceert de hoeveelheid licht die je lens binnenkomt. Door een ND filter op de lens te schroeven kun je op de optimale setting filmen, zonder dat je de diafragma of sluitertijd aan hoeft te passen.

Video Editing Software

Welke software heb je nodig om al jouw video’s te editen (bewerken)? Je hebt daarin een aantal mogelijkheden. Als je zelf wilt beginnen met video bewerken, dan is iMovie een prima en heel toegankelijk gratis basisprogramma om te gebruiken. Doordat iMovie een product van Apple is, is het echter niet te gebruiken op je Windows computer. Heb jij het gevoel dat je hoger op kan? Dan kun je kiezen voor DaVinci Resolve. Ook dit is een gratis maar uitgebreider softwarepakket en is geschikt voor Windows. Dan is er natuurlijk ook nog software waarvoor je moet betalen, waarbij de pakketten van Adobe wel het meest bekend en toonaangevend zijn. Deze pakketten zijn zeer uitgebreid en future proof.

Klaar om te beginnen?

Je hebt alle gewenste apparatuur in huis en bent helemaal klaar om te gaan filmen en mooie videocontent te creëren! Maar hoe weet je nu wat voor soort videocontent jouw bedrijf specifiek nodig heeft? Dat is een hele goede vraag! Onderstaand een kort stappenplan, om je hierbij te helpen. Neem hier goed de tijd voor en ga altijd voor kwaliteit boven kwantiteit.

1. Wat is jouw doelgroep? Definieer jouw (potentiële) klanten. Wat zijn hun behoeftes?
2. Stel jezelf altijd de vraag “Wat heeft mijn klant eraan?” Denk vanuit de doelgroep.
3. Zodra je weet wat hun behoeftes en interesses zijn, kan jij hier verder op inspelen.
4. Maak vervolgens een script voor je video. Het is niet nodig om alles tot in detail uit te schrijven. Het gebruik van steekwoorden bijvoorbeeld, werkt voor veel mensen heel goed.
5. Voorkom een video zonder duidelijke boodschap.

Tot slot doen wij hieronder een drietal suggesties voor het samenstellen van een complete videocamera set, met het daarbij behorende budget (indicatie):

Budget € 750 – € 860

Camera Lenzen Opslag Audio Belichting Tripod Software

Canon 2000D video kit + 2 lenzen

€ 659,-

18-55 F3.5-5.6.
50mm F1.8

Sandisk 128 GB

€ 22,-

Rode VidMic Go

€ 59,-

LTPAG Softbox met E27-fitting

€ 59,-

Tripod,K&F Concept

€ 55,99

Davinci Resolve

Gratis

Bovenstaande set is uitstekend geschikt voor als je wilt beginnen met het maken van content en daar niet de hoofdprijs voor willen betalen. In deze set á € 860,00 zitten twee prima lenzen die breed ingezet kunnen worden, waaronder een 50mm 1.8 lens. Deze lens kan perfect gebruikt worden voor het vastleggen van een interview. Doordat het diafragma van deze lens heel klein is, krijg je een mooie scherptediepte en zal er een mooie blur om je subject ontstaan. Om eventueel nog te kunnen bezuinigen op dit bedrag, kun je nog overwegen om deze lens nu (nog) niet aan te schaffen. In dat geval komt de set op € 750,00.

Budget € 1270

Camera Lenzen Opslag Audio Belichting Tripod Software
Canon 2000D
€ 434,-
Sigma 18-50 F2.8
€ 500,-
Sandisk 128 GB
€ 22,-
Rode VidMic Go
€ 59,-
LTPAG Softbox met E27-fitting
€ 59,-
Tripod,K&F Concept
€ 55,99
Davinci Resolve
Gratis
  50mm 1.8
€ 110,-
    ULANZI VL49 RGB Video lights
€ 30,-
   

Het grote verschil t.o.v. de eerste set zit in het type lens. Deze lens is superscherp en kan heel breed ingezet worden. Doordat deze lens een constant diafragma heeft (2.8), hoef je tijdens het inzoomen nooit je instellingen aan te passen. Ook bij deze set zit weer de 50mm 1.8 lens.

Budget € 3000

Camera Lenzen Opslag Audio Belichting Tripod Software
SONY A7 MARK III
€ 1699,-
24-70 F4
€ 750,-
2x 64 GB
Sony SDXC
€ 120,-
Rode VidMic Go
€ 59,-
Aputure 120D mk 2
€ 549,-
Tripod,K&F Concept
€ 55,99
Davinci Resolve
Gratis
        Light stand
€ 39,-
   
        Bowens mount softbox
€ 80,-
   

Met deze derde en tevens duurste set, kun je je helemaal uitleven en lekker creatief bezig zijn. Aputure 120D is professioneel licht van hoge kwaliteit en zeer geluidsarm. Met dit licht kun je je video heel mooi uitlichten en echt kwaliteitsvideo’s maken. De Sony a7mk3 is een geweldige camera waar je prachtige beelden mee kunt schieten en dit al helemaal in combinatie met de 24-70 F4 lens. Deze lens geeft echt een haarscherp beeld.

Spread the word