Ga naar de inhoud
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat is Google Analytics (GA4)?
En hoe gebruik je het?

28 november 2023
Google Analytics | 2xCeed Marketeers on Demand

Je kunt Google Analytics zien als de hartslagmonitor van je website. Het geeft niet alleen gegevens over hoeveel bezoekers jouw website heeft gegenereerd, maar ook veel diepgaandere informatie.

Google Analytics (GA4) is een gratis tool van Google waarmee je het verkeer op je website kunt analyseren. Het geeft je inzicht in hoe jouw site presteert op het internet en hoe bezoekers jouw site gebruiken. We leggen graag uit hoe dit werkt en hoe je met behulp van Google Analytics meer bezoekers naar je website kunt trekken.

Hoe werkt Google Analytics?

Google Analytics werkt met een trackingcode die je op je website installeert/koppelt. Deze code ontvang je bij het opzetten van jouw account. Er zijn verschillende manieren om dit werkend te krijgen:

• Plaats de trackingcode tussen de <HEAD>-tags van je website.
• Installeer de Google Site Kit Plug-in en koppel de meet-ID aan de Google Site Kit.
• Laad de trackingcode op jouw website via Google Tag Manager.

Als je niet weet hoe je dit moet doen, vraag het dan aan je webdesigner. Zodra de trackingcode correct is geïmplementeerd, ontvang je real-time gegevens in Google Analytics. Ruwe data ontvang je aan het einde van elke dag.

Wat kun je met Google Analytics?

Je kunt Google Analytics zien als de hartslagmonitor van je website. Het geeft niet alleen gegevens over hoeveel bezoekers jouw website heeft gegenereerd, maar ook veel diepgaandere informatie. Zo kun je zien via welke kanalen bezoekers jouw website hebben bezocht (Google, Facebook, Instagram, etc.), vanuit welke locatie, met welk apparaat, welke pagina’s ze hebben bezocht, hoelang ze op jouw website zijn gebleven en of ze bepaalde acties hebben ondernomen die jij als doel hebt gesteld (bijvoorbeeld het invullen van een contact- of offerteformulier).

Kortom, je kunt de activiteiten op jouw website monitoren en bijhouden. Hierdoor weet je of de laatste blog die je hebt geplaatst goed wordt gelezen. Ook kom je erachter waarom bepaalde pagina;s vaker worden bekeken dan andere pagina’s. Door deze data te bekijken, kun je beslissingen nemen die worden ondersteund door cijfers en optimalisaties aanbrengen.

Hoe gebruik je Google Analytics effectief?

Het effectief gebruik van Google Analytics begint met het stellen van duidelijke doelen voor je website, zoals het verhogen van offerteaanvragen, nieuwsbriefinschrijvingen en/of aankopen. Deze doelen vormen de basis voor het meten van succes. Regelmatige analyse van de gegevens in Google Analytics is van essentieel belang. Let op trends, pieken en dalingen in het verkeer om te begrijpen wat deze veroorzaakt en pas je strategie daarop aan. Experimenteer en optimaliseer door verschillende benaderingen en strategieën uit te testen, gebaseerd op de inzichten uit Google Analytics. Dit kan variëren van nieuwe content tot call-to-action knoppen en marketingcampagnes. Meet de impact van deze experimenten op je gestelde doelen. Blijf ook goed op de hoogte van updates en nieuwe functies van Google Analytics, omdat de tool regelmatig wordt bijgewerkt. Zo haal je het maximale uit deze krachtige tool voor websiteoptimalisatie en online succes.

Google Analytics instellen?

Heb je geen tijd of ben je er niet helemaal zeker van hoe je Google Analytics moet instellen voor jouw website? Geen zorgen, wij kunnen je daarbij helpen! Bij 2xCeed zijn we experts in het implementeren en configureren van Google Analytics om ervoor te zorgen dat je alle voordelen van deze krachtige tool benut. Neem gerust contact met ons op, en wij staan klaar om je te assisteren.

Spread the word