Ga naar de inhoud
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Generatie Z, hoe bereik ik deze interessante doelgroep.

24 april 2024
Generatie z | 2xCeed Marketing on Demand

In een tijd waarin Nederland meer dan 14 miljoen social mediagebruikers telt, is een sterke online aanwezigheid van grote waarde.

Wat is generatie Z en hoe bereik ik deze doelgroep?, is de volgende ontwikkeling in de markt waarop veel ondernemers inspelen. Generatie Z zijn mensen die geboren zijn tussen 1995 en 2010, beter gezegd de generatie die niet zonder internet kan ;-). Ruim 3 miljoen mensen vallen in deze categorie die bijdraagt aan de groeiende koopkracht in Nederland. Maar hoe bereik je deze generatie die als het ware ‘resistent’ is geworden voor traditionele marketing? Wij hebben 5 stappen voor uitgewerkt.

Stap 1: ‘Ken je klant’

Om generatie Z te bereiken, is het handig om eerst te weten met wie je te maken hebt. Deze generatie wordt vaak omschreven als de generatie die bekend staat om zijn sterke technologische vaardigheden, digitale geletterdheid en een sterke nadruk op inclusie, diversiteit en maatschappelijke betrokkenheid. Opgegroeid in een tijd van snelle technologische vooruitgang, waar snelle beslissingen worden genomen met veel onzekerheid. Deze generatie zag als het ware ‘hoe het niet moet’. Naasten die schulden krijgen, onzeker zijn van een baan of vastigheid en de stijgende huizenprijzen in de markt. Kortom, het zijn de echte wereldverbeteraars die zien hoe onze voorgangers het ‘verpest’ hebben voor hen. Echte aanpakkers die meer willen doen dan alleen woorden.

Stap 2: Minder woorden, meer zien

Generatie Z is sterk visueel ingesteld vanwege hun opvoeding in een tijdperk van snelle digitale media. Met een gemiddelde aandachtspanne van slechts 8 seconden hebben ze een voorkeur voor snelle, pakkende content. Korte, krachtige video’s zijn dan ook bijzonder effectief op populaire platforms zoals TikTok, Reels en YouTube Shorts. Deze kanalen zijn zo succesvol omdat ze zich richten op het leveren van boeiende content in een korte tijdsduur, perfect afgestemd op de korte aandachtspanne van deze generatie.

Als het gaat om langere video’s, is directheid cruciaal. Generatie Z waardeert inhoud die snel ter zake komt, zonder langdradige intro’s of overbodige informatie. Het is essentieel om direct de aandacht te trekken en de boodschap helder te brengen. Daarnaast kan het segmenteren van langere video’s in kortere, behapbare stukken helpen om de aandacht van deze generatie vast te houden.

Het is ook belangrijk om te erkennen dat hoewel korte video’s populair zijn, er nog steeds ruimte is voor diepere, meer informatieve content. Voor langere video’s is echter een strakke, boeiende presentatie cruciaal om de aandacht vast te houden en waarde te blijven bieden aan deze generatie.

Stap 3: De juiste kanalen kiezen

In een tijd waarin Nederland meer dan 14 miljoen social mediagebruikers telt, is een sterke online aanwezigheid van grote waarde. Platforms als TikTok, Instagram, LinkedIn en YouTube zijn van essentieel belang om een connectie te leggen met Generatie Z. Elk platform biedt unieke mogelijkheden om te communiceren, van TikTok’s snelle en pakkende video’s tot Instagram met veelzijdige formaten en LinkedIn met nadruk op professionele interacties. YouTube blijft een krachtig medium voor diepgaande content. De veelzijdigheid van deze platforms biedt kansen om te boeien, informeren en in contact te komen met Generatie Z.

Stap 4: Influencers?

Zoals eerder benoemd komt generatie Z uit een onzekere tijd waarin keuzes maken lastig was. Veel mensen van deze generatie hechten waarden aan de meningen en adviezen van anderen, in dit geval influencers. Stel, er is een bekende Instagram Influencer die in haar post noemt dat een eyeliner van topkwaliteit is, en nu ook nog eens 15% korting geeft met haar eigen kortingscode. Dan zullen de mensen die zich met haar associëren en haar zien als rolmodel eerder de knoop doorhakken. Want dit wordt bevestigd door die voor hen belangrijke persoon!

Het is belangrijk om als je gebruik maakt van influencers, deze te kiezen met zorg: ze moeten naadloos passen bij je merk.

Stap 5: Betrek Generatie Z

Generatie Z waardeert niet alleen het idee van betrokkenheid, maar verwacht ook dat er actie ondernomen wordt op basis van hun input. Het is niet slechts een kwestie van vragen wat ze willen, maar het daadwerkelijk integreren van hun inbreng en feedback in het creatieve proces. Door actief te luisteren, te reageren en samen te werken, kan er een sterke band worden opgebouwd. Maar ook vertrouwen en loyaliteit spelen een belangrijke rol. Het gaat om het tonen van oprechte waardering voor hun inzichten en daarnaast echt het gevoel geven dat ze een waardevolle bijdrage leveren.

Hoe verder?

Heb je hulp nodig bij het bereiken van Gen Z? Dan kunnen we je uiteraard voorzien van de oplossing hiervoor. Generatie Z houdt van verhalen en emoties. Storytelling is de sleutel tot het leggen van een connectie.

Bij 2xCeed begrijpen we de unieke behoeften van deze doelgroep. Samen met visuele content, de juiste kanalen, influencers en krachtige storytelling kunnen we impact maken.

Ben je klaar om Generatie Z aan je merk te binden en echte resultaten te behalen? Aarzel dan niet en neem vandaag nog contact met ons op. Ontdek hoe we jouw marketingstrategie kunnen versterken.

Spread the word