Ga naar de inhoud
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat is HTTPS of
een SSL Certificaat?

9 november 2016
Database marketing | 2xCeed Marketeers on Demand

Zoekt en Gij zult (online) vinden.

Is het nodig voor mijn website of webshop? En waar is het goed voor? Ongetwijfeld heb je recent je internetbankieren geraadpleegd en kwam je het alom bekende ‘groene slotje’ linksboven tegen in de adresbalk. Dit betekent dat je via een beveiligde verbinding gegevens raadpleegt, ook wel https genoemd wat je via een SSL certificaat kan inregelen. Het is iets van de laatste tijd en je zult het steeds vaker gaan tegenkomen op het internet, zeker nu Google ook aan heeft gegeven om websites (shops) die via https werken voordeel te geven. Maar wat betekent het als je het terug ziet? Maar nog belangrijker, wat houdt het in als je het niet terugziet op de website die je bezoekt?

Waar staat het voor?

Https staat ook wel bekend als Hyper Text Transfer Protocol Secure, en is net als http (Hyper Text Transfer Protocol) een protocol voor het afhandelen van aanvragen tussen een cliënt (browser) en server (webserver).

En wat doet het?

Het wordt voor diverse doeleinden gebruikt waarbij men ervan uit mag gaan dat de gegevens die worden uitgewisseld via een veilige verbinding gaan. Voorbeelden zijn dus je bank, de grote en gerenommeerde webwinkels zoals Bol.com en Coolblue.nl en bij webapplicaties. Door de toevoeging van het ‘groene slotje’ i.c.m. https op de website kunnen kwaadwillende personen de informatie die wordt uitgewisseld niet ontsleutelen of onderscheppen.

Communicatie en privacy wordt steeds belangrijker

Doordat men veel informatie opzoekt via de online-kanalen is het van essentieel belang dat de uitwisseling van de informatie via een beveiligde verbinding loopt. De kans is namelijk groot dat als men niet via een beveiligde verbinding surft (privacygevoelige) informatie wordt bloot gesteld zonder daarbij te hebben stilgestaan. De veilige variant van een website is dus voorzien van https. Dit is niet alleen belangrijk voor de website-eigenaar, ook voor jouw website-bezoekers biedt het diverse voordelen.

Voordelen voor de website-eigenaar:

  • Een https-verbinding voldoet aan de Google-standaarden
  • Met een https-verbinding wordt je beter ‘beloond’ in de Google-ranking
  • Middels een https-verbinding geeft je jouw website-bezoekers een gevoel van veiligheid en vertrouwen

Voordelen voor de website-bezoeker:

  • Alle data en aankoopgegevens die je invult op de website zijn versleuteld
  • Een HTTPS-verbinding geeft jou als bezoeker zekerheid omtrent de identiteit van de website
  • Een HTTPS-verbinding biedt bescherming tegen hackers

Wat is de impact als ik het niet heb?

Het mag duidelijk zijn dat de voordelen van het in gebruik nemen van https niet tegen de nadelen op wegen.  Het is daarom ook een gemiste kans van website-eigenaren om hun bezoekers niet te beschermen tegen kwaadwillende. Immers gaat het in de meeste gevallen om privacygevoelige informatie. Vanaf 2016 is De Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) uitgebreid met de meldplicht datalekken. Dat houdt in dat iedere ondernemer en bedrijf in Nederland verantwoordelijk is voor de privacygevoelige data in zijn onderneming en bij overtreding een boete kan krijgen van de toezichthouder (het College Bescherming Persoonsgegevens). Ondernemers en bedrijven zijn daarom verplicht om zorgvuldig om te gaan met klantengegevens. Wanneer men kan aantonen dat er passende maatregelen zijn getroffen zoals een website met een https-verbinding, dan kan dat enorm bijdragen aan een veilige (online) onderneming.

Wil je graag meer weten over dit onderwerp of over de veiligheid van jouw website praten? Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek vertellen wij je hier graag meer over.

Spread the word