Wat is Programmatic Buying?

Wat is Programmatic Buying?

In Nederland verloopt in 2016 naar verwachting tussen de 60% en 70% via geprogrammeerde inkoop. Beter bekend als Programmatic Buying. Het gaat om de inkoop van digitale mediaruimte. Maar wat is geprogrammeerde inkoop. En wat kun je ermee?

Uitleg Programmatic Buying

Programmatic buying is het geautomatiseerd inkopen van digitale advertentieruimte. Met andere woorden: er wordt realtime geboden op advertentieruimte. Om daar vervolgens een specifieke relevante advertentie te tonen. Deze advertentie wordt getoond aan een specifieke consument in een specifieke context. Dit gebeurt door middel van software die met gebruik van algoritmes het online gedrag van een consument in kaart kunnen brengen. Dit is gebaseerd op een analyse van de cookies van de consument in samenhang met big data. Hiermee wordt bepaald of de consument in de juiste doelgroep valt. Voordat de betreffende advertentie getoond wordt.

Volledig geautomatiseerde vertoningen; geprogrammeerde inkoop!

Hoe werkt het?

Wanneer een consument een webpagina bezoekt, waarop advertentieruimte beschikbaar is, komt de advertentieruimte realtime beschikbaar. Op de zogenaamde exchange, wat eigenlijk niet meer is dan een marktplaats voor online advertenties.

Op deze exchange bieden geïnteresseerde organisaties via een DSP, Demand Side Platform, als DoubleClick of Rocketfuel op de advertentieruimte. De hoogste bieder wint. Net als bij een echte veiling. De hoogste bieder betaalt altijd 1 cent meer dan de één na hoogste bieder.

Is Programmatic buying duur?

Het werkt uiterst efficiënt. Zoekt altijd naar de juiste doelgroep. En geeft alleen geld uit als aan alle vooraf gestelde criteria wordt voldaan. Deze dynamische inkoopmethode biedt meer controle dan traditionele inkoopvormen. Via programmatic buying bepaal je zelf waar, wanneer en hoe vaak je zichtbaar bent. Daardoor is vergaande optimalisatie mogelijk.

Programmatic strategie

Heb jij vragen over geprogrammeerd inkopen? Zoek je een sparringpartner of wil je er mee aan de slag? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! 2xCeed heeft vergevorderde kennis van geprogrammeerde inkoop in huis. We kunnen volledig ondersteunen bij het opzetten en inrichten van campagnes in een DSP! Heb je interesse? Neem snel contact met ons op!

Neem contact met ons op